Ergoterapi Ünitesi
13 Eylül 2024

ERGOTERAPİ ÜNİTESİ

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.

Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırlar.

Ergoterapist, kişiye ve kişinin kültürüne saygı göstererek, ergoterapi bakış açısı çerçevesinde kişi için en uygun değerlendirme ve müdahale programını seçer.

Bu müdahale yaklaşımları içinde:

·        Bireyin okupasyonu(aktivite, uğraşı, meşguliyet) gerçekleştirmek için gerekli becerilerini geliştirmek,

·        Var olan becerilerin kullanılmasını sağlamak,

·        Tamamen yeni beceriler kazandırmak,

·        Aktiviteleri kolaylaştırmak,

·        Aktivitelerin zamansal yönetimini sağlamak,

·        Aktivite modifikasyonları(düzenleme, değişim, kolaylaştırma) yapmak veya fiziksel/sosyal çevreyi düzenlemek yer alır.

·        Bireyin fiziksel, duyusal, duygusal, ruhsal, bilişsel özelliklerini;

·        Aktivitenin özelliklerini,

·        Çevrenin fiziksel, sosyal, kültürel, yasal, kurumsal özelliklerini kullanarak hayatı kısıtlamadan destekleyerek/kolaylaştırarak gelişlirmeyi hedeflemek ergoterapi müdahale yaklaşımlarındandır.

İstanbul FTR EAH Ergoterapi Ünitesi

Hastanemiz Ergoterapi Ünitesi'nde, herhangi bir hastalık veya kaza sonucu fonksiyonel becerilerinde problem yaşayan, aktivitelerinde zorluklarla karşılaşan bireylerin günlük yaşama katılımlarını artırmak için çalışılmaktadır. Üniteye yönlendirilen bireyler öncelikle kişi merkezli olarak değerlendirilmektedir, daha sonra uygulanacak müdahale kişi ile birlikte planlanmakta ve uygulamaya koyulmaktadır. Kişiler ergoterapi sürecine aktif olarak katılırlar. Sonuçlar kişi merkezlidir ve çeşitlidir, aktivite performansında düzelme veya aktivite katılımından kaynaklanan memnuniyet ölçülür.

Ergoterapi Yaklaşım örnekleri

·        Yaralanma veya hastalık nedeniyle bazı işlevlerini kaybetmiş kişilerin, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlıklarını artırmak için giyinme, kendine bakım, mobilite ve yemek yeme gibi becerileri mevcut kapasite ile yapılabilmesine yardımcı özel yöntemlerin öğretilmesi (örneğin yataktan tekerlekli sandalyeye geçiş için yöntemler, tek el yöntemi ile aktivite eğitimi vb.)

·        Aynı amaçla kendine yardım araçları ve bu araçların kullanımının eğitiminin yapılması (örneğin kavraması olmayan kişiler için sapları değiştirilmiş çatal bıçak, gövde dengesi ve uzanma becerisi olmayan bir kişi için uzun saplı tutacak, tekerlekli sandalye ve araba uyarlamaları vb.)

·        Nörolojik bozukluklarda bilişsel ve fiziksel fonksiyonlar için özel tedavi yaklaşımlarının uygulanması