Lokomat cihazı , serebral, nörojenik, spinal , kas ve kemik hastalıkları ile ilgili yürüme bozukluğu olan hastalarda kullanılır Hastaya yürüme eğitimi sağlamanın yanında, kas gücü eklem hareket açıklığı, spastisite dediğimiz kas katılığını objektif olarak sayısal değer ve birimlerle ölçer. Böylece tedavi öncesi ve sonrası iyileşmeyi objektif olarak değerlendirmeyi sağlar. Uzun süredir yürüyemeyen felçli hastanın sanal ortamda yürümesi geribildirim sağlayarak rehabilitasyonun psikolojik motivasyonu ve hızlı ilerlemesi açısından önemlidir. Hastanın yürüme ölçümleri lokomat tarafından kaydedildiğinden sanal ortamda bu verilerin görsel olarak hastaya yansıtılması sayesinde hasta yürümeysini normal yürüme paternine yaklaştırmaya çalışır.
Bilindiği gibi son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanılmaktadır. Robotlar yardımıyla çeşitli girişimler veya ameliyatlar yapılmakta, bu sayede iyileşme süresi kısalmaktadır . Robot teknolojisinin kullanıldığı alanlardan biri de rehabilitasyondur. Kollarını veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için çeşitli robot modelleri üretilmiştir. Kollarını kullanamayan hastalar için kol robotları, sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştirilerek hastaların el ve kol becerilerini artırmayı amaçlamaktadır.
Yürüyemeyen hastalar için kullanılan en yaygın robot örneği Lokomat adıyla tanınan yürüme robotlarıdır. Bu sistemde hastaya, bir yürüme bandının üzerinde askılar vasıtasıyla yukarı alındıktan sonra , bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüyüş şekline birebir benzer tarzda yürüme hareketi yaptırılmaktadır. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilebilmekte, hasta karşısındaki aynadan veya sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir. Sistemin en önemli avantajı, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarmasıdır. Sanal gerçeklik ekranında hasta farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından veya aynada kendisini yürürken gördüğünden tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapma olanağına kavuşmaktadır. Bu yöntemle hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir.
Robotlar tekrarlayıcı egzersizlerin hasta için daha ilginç ve eğlenceli olmasını sağlayacak şekilde programlanabilir. Bilgisayar tabanlı video oyunlarını robotik eğitimle birleştirerek daha zengin bir çevresel uyarım ortamı yaratılabilir. Teknolojinin giderek gelişmesiyle birlikte daha ayrıntılı ve duyarlı sanal gerçeklik görselleri gelişmektedir. Robotlar, hastanın egzersize uyumu ve performansıyla ilgili verileri toplama özelliğine sahip olduğundan , terapist hastanın yanında olmasa dahi , yaptığı egzersizler konusunda bilgi edinebilmekte, önceki durumuyla sonraki durumunu rahatça kıyaslayabilmektedir.
Lokomat yürüme robotunun en çok kullanıldığı rahatsızlıklar :
• İnme /SVO
• Multiple sclerosis
• Serebral palsi
• Parkinson hastalığı
• Parapleji
• Travmatik Beyin Yaralanması
• Total kalça protez ameliyatı gibi endoprotezlerden sonra
• Diz OA gibi dejeneratif hastalıklar
• Kas hastalıkları
• Hareketsizliğe bağlı kas güçsüzlüğü
• Hemipleji
12 Eylül 2024